2. 10 συμβουλές για τους ποδηλάτρες!


Bicycle Race

Image by Tony the Misfit via Flickr

2.  10 συμβουλές για τους ποδηλάτρες!

Θα ήθελα να σας ενθαρύνω να χρησιμοποιείτε ποδήλατα  για να κυκλοφορείτε στη πόλη αλλά πρέπει να σας μιλήσω και για τους κινδύνους που υπάρχουν. Η ποδηλασία είναι ένας ευχάριστος, πρακτικός τρόπος για να κυκλοφορούμε  που βοηθά το περιβάλλον να μένει καθαρό, απαλλαγμένο από τη ρυπαρή ατμόσφαιρα που δημιουργούν τα κάθε είδους καύσιμα. Βέβαια πολλοί είναι επιφυλακτικοί για το αν είναι ασφαλές να ‘κάνουμε πετάλι‘ περιτριγυρισμένοι από εκατοντάδες αυτοκίνητα.
Όμως, φυσικά, η κατάσταση δεν είναι τόσο δραματική αν ακολουθούμε ορισμένους κανόνες:
1.  Πρέπει πάντα να φοράμε κράνος. Το κράνος προστατεύει ένα πολύ ευαίσθητο σημείο του σώματός μας, το κεφάλι. Αυτό είναι εκτεθειμένο, συνήθως, σε άμεσο κίνδυνο.
2.  Πρέπει να γνωρίζουμε τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας και να τους τηρούμε. Μη περιμένουμε από τους άλλους να προσέχουν εμάς!! Δεν έχει σημασία αν φταίει ο άλλος τη στιγμή που εμείς είμαστε στο έδαφος χτυπημένοι!
3.  Πρέπει συνεχώς να είμαστε σε επαφή με το περιβάλλον. Ας μη σκεφτόμαστε τίποτε άλλο. Μόνο το δρόμο και τα αυτοκίνητα γύρω μας.
4.  Πρέπει να κοιτάζουμε πίσω μας. Όποτε αλλάζουμε λωρίδα ή στρίβουμε ή πλησιάζουμε κάποιο σταυροδρόμι ας κοιτάζουμε τι συμβαίνει εκείνη τη στιγμή πίσω μας. Σώζει ζωές!
5.  Δείξτε ξακάθαρα τι θέλετε να κάνετε. Ο αφηρημένος διαβάτης, ο απρόσεχτος οδηγός θα σας προσεξουν μόνο όταν εσείς είστε απόλυτοι κυρίαρχοι της πορεία σας!
Όταν χρειαστεί να φωνάξετε σε κάποιον αφηρημένο, να φωνάξετε!!
6.  Χρησιμοποιείτε τις λεωφορειακές λωρίδες. Είναι ασφαλέστερες εκτός αν τις παραβιάζουν ασυνείδητοι οδηγοί. Μπορούν να σας διευκολύνουν σε μία δύσκολη στιγμή.
7.  Χρησιμοποιείτε τις λωρίδες ποδηλάτων, όπου υπάρχουν! Αν υπάρχουν εμπόδια στη λωρίδα, μπείτε στη κανονική μέχρι να ξεπεράσετε το πρόβλημα.
8.  Μη κρατάτε τη ροή της κυκλοφορίας στο δικό σας ρυθμό. Οι οδηγοί θα σας προσέξουν περισσότερο όταν τους ‘διευκολύνετε‘.
9. Αν είναι αναγκαίο, αφήστε το ποδήλατο! Καλύτερα να πέσετε μόνος/η σας στο δάπεδο (έχοντας δει τον κίνδυνο) παρά να πέσετε μπροστά από ένα τεράστιο όγκο που έρχεται πάνω σας.
10.  Μη μαλλώνετε μ’αυτούς που ‘μισούν’ τα ποδήλατα! Μην απαντάτε στις ‘ύβρεις’. Αδιαφορείστε και συνεχίστε την πορεία σας.
Advertisement

About Nick Papadodimas

Community Blogger
This entry was posted in cycling. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s