1. Piraeus Friday Cycling Club (PFCC)


1.  How to not get hit by cars. *

17/04/10

Interview: α’ Μέρος

Συνέντευξη του Παντελή Ανδρέου στο abcnick.wordpress.com

Θέμα:

Ασφάλεια του ποδηλάτη στο δρόμο

(How to not get hit by cars)

Nick: Χτες το βράδυ υπήρξε μεγάλη συμμετοχή στη καθιερωμένη πια βόλτα σας.

Παντελής: Ναι, είχαμε πολύ κόσμο..φανταστική ατμόσφαιρα…δε το πιστεύαμε και εμεις οι ίδιοι! Να φανταστείς, επειδή ίσως θα προξενούσαμε προβλήματα στη κυκλοφορία, ένα αστυνομικό αυτοκίνητο μας συνόδεψε για αρκετό διάστημα…αλλά τελικά όλα πήγανε καλά..

Nick: Έχετε καθιερώσει ειδικές διαδρομές που ακολουθείτε ή αποφασίζετε τη τελευταία στιγμή;

Παντελής: Καλή ερώτηση αυτή και σ’ευχαριστώ…όπως καταλαβαίνεις ή ραγδαία αύξηση των μελών του Piraeus Friday Cycling Club (PFCC) δημιουργεί κάποια προβλήματα στην οργάνωσή μας αλλά και στην ίδια τη κυκλοφορία. Έχω κάποιες σκέψεις πάνω σ’αυτό που θα τις ανακοινώσω στα μέλη μας σύντομα.

Nick: Επειδή έχεις τεράστια εμπειρία στο χώρο της ποδηλασίας και επειδή είσαι ένας διακεκριμένος ποδηλάτρης, θα ήθελα να έδινες μερικές συμβουλές στους πρωτοεισερχόμενους  στο PFCC σχετικά με την ασφάλεια του ποδηλάτρη στους ελληνικούς δρόμους.

Παντελής: θα στο πω ξεκάθαρα…πρέπει όλοι να φοράμε ένα προστατευτικό κράνος αλλά αντίθετα μ’αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι αυτό είναι το λιγότερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε.

Nick: Τι εννοείς;

Παντελής: Το να φοράς προστατευτικό κράνος δε σημαίνει ότι τ’αυτοκίνητα δε θα σε χτυπήσουν. Αρα το θέμα είναι να μη σε χτυπήσει ποτέ αυτοκίνητο!

Nick: Αντιλαμβάνομαι ότι έχεις ριζοσπαστικές ίδέες…

Παντελής: Εγώ το αποκαλώ αυτό κοινή λογική. Ένα άλλο θέμα που με απασχολεί είναι ‘να τα κάνουμε όλα νόμιμα‘. Τι λέω εγώ εδώ … ακόμα και να τα κάνουμε όλα νόμιμα δηλαδή να οδηγούμε όσο πιο δεξιά μπορούμε …κάποιος οδηγός παρκαρισμένου αυτοκινήτου μπορεί ν’ανοιξει την πόρτα και να μας ρίξει στο έδαφος! Ή αν οδηγείς πολύ δεξιά στο δρόμο δε θα σε βλεπουν οι οδηγοί που βγαίνουν από γωνίες κτλ. Απλά θέλω να πω ότι ακόμα κι αν ακολουθείς πιστά το νόμο υπάρχει περίπτωση να χτυπηθείς από αυτοκίνητο. Άρα πρέπει να δώσουμε τεράστια έμφαση στο πως να αποφεύγουμε τ’αυτοκίνητα! Έχω να προτείνω 10 τρόπους πως να γίνεται αυτό.

Nick: Εδώ θα πρέπει να κλείσουμε για σήμερα. Στην επόμενη συνάντησή μας θα σε ακούσουμε με μεγάλη χαρά να μας αναλύεις τους 10 αυτούς τρόπους που σχετίζονται άμεσα με την ασφάλειά μας όταν είμαστε πάνω στο ποδήλατο. Ευχαριστώ.

Παντελής: Εγώ σ’ευχαριστώ που δίνεις χώρο στο abcnick.wordpress.com να αναπτύξω τις ιδέες μου για το δημοφιλέστατο σπορ της ποδηλασίας. Γεια χαρά!

Interview: β’ Μέρος

Συνέντευξη του Παντελή Ανδρέου στο abcnick.wordpress.com

Nick: Παντελή, τώρα που έχεις ελεύθερο χρόνο θα ήθελες να ενημερώσεις τους ποδηλάτρες που συμμετέχουν στις εξορμήσεις του PFCC σχετικά με τους κανόνες ασφάλειας που πρέπει να έχουν υπ’όψιν τους;

Παντελής: Ναι, αν και οι ομοιδεάτες μου γνωρίζουν τα ‘μυστικά’ της ασφαλούς ποδηλασίας θα ήθελα να αναφερθώ και σε μερικά πολύ βασικά πράγματα για εκείνους που θα ήθελαν να αθληθούν μαζί μας στο μέλλον.

Μερικές συμβουλές για να μη χτυπηθούμε (από αυτοκίνητα).

Σύγκρουση Νο. 1

(ο πιο συνηθισμένος τρόπος σύγκρουσης)

Όταν ένα αυτοκίνητο ‘βγαίνει’ από δρόμο στα δεξιά μας ή από θέση parking.

Πώς να αποφύγετε αυτή τη σύγκρουση:

1. Να πάρετε ένα φως-προβολέα.

Αν οδηγούμε νύχτα χρειαζόμαστε οπωσδήποτε ένα φως-προβολέα μπροστά. Σε πολλά μέρη του κόσμου οι ποδηλάτρες φέρουν ένα λαμπερό, άσπρο προβολέα, που αναβοσβήνει, για να τους βλέπουν καλύτερα οι οδηγοί που βγαίνουν από τα δεξιά. Αν έχετε αυτό το φως-προβολέα πάνω στο κράνος σας θα είναι ακόμα καλύτερα.

2. Να κορνάρετε.

Προμηθευτείτε ένα κουδούνι ή μία κόρνα. Καλύτερα να φαίνεστε ‘παλιομοδίτες’ παρά να καταλήξετε χτυπημένοι!

3. Να ελαττώνετε  ταχύτητα.

Αν δε μπορείτε να κοιταχτείτε στα μάτια με τον οδηγό που βγαίνει (eye contact), να μειώσετε ταχύτητα ή σταματήστε εντελώς. Μας ξεβολεύει αλλά σώζει ζωές!

4. Να οδηγείτε πιο αριστερά.

Να οδηγείτε το ποδήλατο όσο πιο αριστερά σας επιτρέπεται έτσι ώστε όταν βγει κάποιος οδηγός να μπορέσει να σας δει αλλά και εσείς συγχρόνως να έχετε αρκετό χρόνο να τον αποφύγετε. Βέβαια, γνωρίζω, ότι φοβόμαστε μη μας χτυπήσουν από τα αριστερά οι οδηγοί πίσω μας! Ναι, αλλά μη ξεχνάτε ότι στου πολυσύχναστους δρόμους πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεχτικοί!

Σύγκρουση Νο. 2

Όταν ένας οδηγός ανοίγει την πόρτα μπροστά σας.

Αν είστε τυχερός (στην ατυχία σας) και ο οδηγός βγει από το αυτοκίνητο πριν χτυπήσετε την πόρτα θα έχετε την ικανοποίηση ότι θα τον χρησιμοποιήσετε σαν airbag οπότε θα μειωθεί για σας ο αντίκτυπος της σύγκρουσης! Θα πληρώσει δηλαδή και αυτός την απροσεξία του.

Πώς να αποφύγετε αυτή τη σύγκρουση:

1. Ride to the left.

Οδηγήστε προς τα αριστερά ώστε να αποφύγετε την πόρτα εντελώς. Οι πιθανότητες (στατιστικά υπολογισμένες) να χτυπηθείτε από πίσω είναι μικρότερες από το να χτυπηθείτε από μία πόρτα που ανοίγει ξαφνικά!

Σύγκρουση Νο. 3

Οδηγείτε κατά μήκος του ενός πεζοδρομίου για να διασχίσετε το δρόμο και να περάσετε απέναντι στο άλλο (ίδιο) πεζοδρόμιο όταν ένα αυτοκίνητο στρίβει δεξιά και, φυσικά, σας χτυπά. Και εδώ, οι πιθανότητες να χτυπηθείτε είναι μεγαλύτερες από το να χτυπηθείτε στο δρόμο!

Πώς να αποφύγετε αυτή τη σύγκρουση:

1. Να πάρετε ένα φως-προβολέα.

Εφοδιαστείτε με ένα φως-προβολέα.

2. Να ελαττώνετε ταχύτητα.

Μειώστε ταχύτητα ή σταματήστε εντελώς.

3. Μην οδηγείτε στο πεζοδρόμιο.

Μην οδηγείτε στο πεζοδρόμιο! Άλλωστε, γίνεστε  επικίνδυνοι για τους πεζούς. Όσο επικίνδυνα είναι τα αυτοκίνητα για σας, άλλο τόσο επικίνδυνοι είστε εσείς για τους πεζούς!

Σύγκρουση Νο. 4

Όταν οδηγείτε αντίθετα, στην αριστερή πλευρά του δρόμου.

Ένα αυτοκίνητο στρίβει δεξιά για να μπει στη δεξιά λωρίδα (νόμιμα) και σας χτυπά. Δε σας είδαν επειδή κοιτούσαν για επερχόμενα αυτοκίνητα κτλ από την αριστερή πλευρά τους. Δεν είχαν λόγους να κοιτάζουν δεξιά τους.

Πώς να αποφύγετε αυτή τη σύγκρουση:

1. Μην οδηγείτε αντίθετα με το ρεύμα.

Οδηγείτε πάντα στη σωστή κατεύθυνση!!

Η οδήγηση στη λάθος λωρίδα είναι τρεις (3) φορές πιο επικίνδυνη από το να οδηγείτε στη κανονική!

Σύγκρουση Νο. 5

Όταν σταματάτε στα δεξιά ενός αυτοκινήτου.

Σταματάτε δίπλα σε ένα αυτοκίνητο, στα δεξιά του. Δε μπορούν να σας δουν. Όταν το φανάρι αλλάζει σε πράσινο, εσείς πηγαίνετε μπροστά, αυτοί πηγαίνουν δεξιά, για να στρίψουν … και, σας χτυπούν!!

Πώς να αποφύγετε αυτή τη σύγκρουση:

1. Μη σταματάτε σε νεκρο σημείο.

Απλά, να σταματάτε πίσω από ένα αυτοκίνητο. Κι όταν πλησιάζετε φανάρια να σκέφτεστε δύο φορές πριν σταματήσετε δίπλα σε αυτοκίνητο.

Παντελής: Αυτά είχα να πω για σήμερα. Εύχομαι στους φίλους ποδηλάτρες safe cycling!

Nick: Ευχαριστώ κι εγώ Παντελή για τις σημαντικές συμβουλές σου. Θα χαρώ πολύ να επανέλθεις στο abcnick.wordpress.com … οι εμπειρίες σου είναι πολύτιμες!

Advertisement

About Nick Papadodimas

Community Blogger
This entry was posted in cycling. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s