…εντάξει … θα σε στεφανωθώ!


Question by ‘sylvia’: ‘Δώστε μου παρακαλώ μερικές λέξεις σχετικά με γάμους’

My reply to ‘sylvia’:

Μέγα Μυστήριο ο γάμος για τους Χριστιανούς Ορθόδοξους (Christian Orthodox)! Ένα από τα επτά μυστήρια (seven sacraments). Εδώ θα αναφερθώ σε μερικά πράγματα που παρατηρώ, ως ορθόδοξος χριστιανός, σε γάμους μη ορθόδοξων ( που ανήκουν, κυρίως,  στην Εκκλησία της Αγγλίας … και αυτοί χριστιανοί είναι οι άνθρωποι!).

Banns – (αγγελτήριο γάμου)

Όταν ένα ζευγάρι αποφασίσει να παντρευτεί σε εκκλησία – δηλαδή να κάνει ένα white wedding (wedding=τελετή γάμου / marriage=γάμος ως θεσμός) συνήθως ανακοινώνει την πρόθεσή του εντός τριών μηνών πριν το γάμο (μπορεί να το κάνει στην τοπική τους εκκλησία με προσκαλεσμένους συγγενείς, φίλους και γνωστούς). Αν κάποιος από το εκκλησίασμα (congregation) διαφωνεί με το γάμο αυτό αναφωνεί: ‘I object’ = διαφωνώ, αντιτίθεμαι.

Φυσικά, για να το κάνει κάποιος αυτό πρέπει να υπάρχει ισχυρός λόγος. Διαφορετικά θα υπάρξουν νομικές συνέπειες …  αν, για παράδειγμα, την ώρα που ο ιερέας (reverend, minister, priest, vicar) ρωτάει αν υπάρχει αντίρρηση στο γάμο … ο ‘ενδιαφερόμενος’ αναφωνήσει ‘η νύφη αγαπά άλλον’ … όπως καταλαβαίνετε θα υπάρξει νομικός αντίλογος. Πρέπει να υπάρχει ισχυρός λόγος (διγαμία (bigamy), αιμομιξία (incest), απάτη (fraud) κτλ.

Οι υποψήφιοι νεόνυμφοι (intended spouses) πρέπει να είναι πάνω από 16 με συγκατάθεση γονέων (parents consent) ή πάνω από 18, φυσικά.

  • Και κάτι που ίσως χρειαστείτε … ο γάμος πρέπει να γίνει μεταξύ 8πμ και 6μμ οποιαδήποτε ημέρα. .

Λέγεται ότι στα παλιά χρόνια εάν ο γαμπρός (groom) δεν εμφανιζόταν στην εκκλησία τη θέση του την έπαιρνε ο κουμπάρος (best man/groomsman)!

  • Στην Εκκλησία της Αγγλίας αν η νύφη (bride) δηλώσει ότι θα obey (υπακούει) το γαμπρό, αυτός πρέπει να δηλώσει ότι θα worship (λατρεύει, προσκυνά) τη νύφη!

Και τώρα λίγα λόγια για το Ελληνικό ‘στεφάνωμα’ (The Crowning).

Γίνεται μετά από την ανταλλαγή των  δακτυλιδιών ( The Betrothal, ή  the exchanging of the rings).

Catholic Wedding Banns
Catholic Wedding Banns

Ο ιερέας αγγίζει το κεφάλι του γαμπρού με το στεφάνι (crown) και διαβάζει (recites) τις ευλογίες τρεις φορές … The servant of God, Δημήτρης , is crowned unto the handmaiden of God, Μαρία, in the name of the Father, and of the Son, and of the Holy Spirit. Amen.

Το ίδιο γίνεται και με τη νύφη.

Μετά ψάλλει “O Lord, our God, crown them with glory and honour” και συνεχίζει άλλες τρεις φορές τη κίνηση των στεφανιών από κεφάλι σε κεφάλι. Τα ξέρετε αυτά!

Ακολουθεί η ανάγνωση της Epistle (Επιστολή Παύλου) και του Gospel (Ευαγγέλιο)

  • Πιο παλιά, λένε, ότι οι νεόνυμφοι έφεραν τα στεφάνια επί μια εβδομάδα μετά από το γάμο. Τώρα μάλλον δεν είναι και πολύ πρακτικό αυτό!

Στεφανοθήκη=crown set

Advertisement

About Nick Papadodimas

Community Blogger
This entry was posted in πωςλέγεται and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s