Question by ‘lora+oli’: Πως λέμε στην Αγγλική γλώσσα ‘πιάστηκε στον ιστό της αραχνης’;
My reply to ‘lora+oli’: Η απάντηση είναι πολύ απλή, μεταφραστικά: ‘He/she was caught in a cobweb’.
Η λέξη cobweb είναι ο ιστός (thread) που υφαίνει (spin,spun,spun) η αράχνη (arachne) για να πιάσει (catch) τη λεία της (prey). Δεν επιθυμώ, όμως, να μείνω στην απλή μετάφραση της ερώτησής σου…ας προχωρήσουμε πιο πέρα!
Μύθοι (myths) για αράχνες υπάρχουν σε πολλές χώρες αλλά ο Ελληνικός είναι ο πιο διαδεδομένος (most widely known) σε όλο τον κόσμο (globally).
Η Αράχνη ήταν μια νεαρή υφάντρα (young weaver) και κλώστρια (spinner). Ύφαινε (she wove / από το weave, wove woven) υπέροχα ρούχα (wonderful cloths) [εδώ θέλω να προσέξεις τη διαφορά μεταξύ clothes (ρούχα που φοράμε, ενδύματα) και cloths (υφάσματα, πχ. tablecloth= τραπεζομάντηλο)]. Δηλαδή με τα σημερινά δεδομένα (by modern standards) η Αράχνη ήταν μια κλωστοϋφαντουργός!
Σε κάποια φάση (at some point) η Αράχνη άρχισε να υπερηφανεύεται (she started boasting) ότι ήταν καλύτερη (δηλαδή a better weaver than goddess Athena) από την θεά Αθηνά. Στην αρχαία Ελλάδα όλοι γνώριζαν ότι και η θεά Αθηνά ήταν εξαιρετική weaver και spinner!
Έτσι, λοιπον, άρχισε η διαμάχη τους (that’s how the contest between the two started). Έμαθε η Αθηνά (she found out what Arachne was saying) τι έλεγε η Αράχνη και ζήτησε να κάνουν ένα διαγωνισμό υφαντικής τέχνης (and challenged her to a weaving contest).
Η Αθηνα είχε υφάνει (had woven) ένα πανέμορφο ύφασμα (a beautiful cloth) που έδειχνε (showing) όλους τους θεούς και τις θεές να κάνουν καλές πράξεις (doing good deeds) στους θνητούς (mortals), ενώ (while) η Αράχνη ύφανε ένα υπέροχο ύφασμα που έδειχνε (depicting) όλους τους θεούς και τις θεές πίνουν (getting drunk), να γλεντούν αδιάντροπα (roistering shamelessly) και να ερωτοτροπούν (fooling around) με τους κοινούς θνητούς (commoners)! Σίγουρα, (definitely) η Αράχνη είχε υφάνει ένα καλύτερο σχέδιο!
Για να μην πολυλογώ, (to cut a long story short), η Αθηνά τυφλωμένη από ζήλεια (blinded by jealousy) μεταμόρφωσε (transformed) το κορίτσι σε αράχνη (into a spider) και την καταράστηκε (cursed her) να υφαίνει συνέχεια! Της είπε: ‘Αφού θέλεις να υφαίνεις, ύφαινε!’ “You want to spin, go ahead and spin!”
Τώρα κάτι άσχετο με τους μύθους αλλά σχετικό με εμάς που πηγαίνουμε διακοπές. (αυτό το δανείστηκα, δεν είναι δικό μου)
Οι πιο κοινές αράχνες.
Στην χώρα μας, υπολογίζεται ότι υπάρχουν 1.500 είδη αραχνών (856 επισήμως), με το μεγαλύτερο ποσοστό σε Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου (όπως η Λέσβος), ενώ 30% ζουν στο υγρό, παγωμένο περιβάλλον των ασβεστολιθικών σπηλαίων. Τα πιο κοινά δηλητηριώδη είδη είναι η «μαύρη χήρα» και η «λοξοσκέλη» (loxosceles).
Λοξόσκελη.
Συναντάται στη Νότια Ελλάδα καθώς αγαπά τα ξηρά και πολύ ζεστά κλίματα. Πρόκειται για ένα πολύ κοινό είδος, που οι επιθέσεις του προκαλούν δερματονεκρωτικά προβλήματα. Πρόσφατη έρευνα της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Κρήτης κατέγραψε μόνο 30 περιστατικά επιθέσεων την τελευταία 10ετία.
Μαύρη χήρα.
Έχει μαύρο γυαλιστερό χρώμα. Βρίσκεται στην ύπαιθρο, μέσα σε βράχια, κάτω από πέτρες, αλλά κι ανάμεσα στις καλλιέργειες. Υπάρχουν γύρω στα 3 διαφορετικά είδη «μαύρης χήρας» στην Ελλάδα. Αν δεν προκληθεί, δεν επιτίθεται. Αν όμως κάποιος την απομακρύνει με άγριο τρόπο, τότε μπορεί να το κάνει.Τα συμπτώματα από το τσίμπημα της «μαύρης χήρας» μοιάζουν πολύ με αυτά της σκωληκοειδίτιδας, καθώς το δηλητήριό της είναι νευροτοξίνη, η οποία είναι δηλητηριώδης για το νευρικό σύστημα.
Αντιμετώπιση.
Η πρώτη κίνηση για τη θεραπεία του δαγκώματος αράχνης είναι να καθαρίσετε την πληγή και να βάλετε πάγο αμέσως. Επίσης, για όλα τα δαγκώματα αραχνών, ένα αντιτετανικό συνιστάται. Το δάγκωμα από τις συγκεκριμένες 2 αράχνες θα πρέπει να αξιολογηθεί από έναν γιατρό. Αν το τσίμπημα είναι ήπιο, η θεραπεία περιλαμβάνει αναλγητικά, αντισταμινικά και αντιβιοτικά. Το δάγκωμα της μαύρης χήρας μπορεί να απαιτήσει ένα μυοχαλαρωτικό μέσω ενδοφλέβιας ή φαρμακευτική αγωγή για την προστασία από υψηλή πίεση του αίματος που προκαλεί το δηλητήριο.
Προληπτικά μέτρα.
Η πρόληψη είναι το κλειδί για να αποφύγετε το δάγκωμα αράχνης. Αποφύγετε τις περιοχές όπου κατοικούν αράχνες και αν πέσετε πάνω σε ιστό αράχνης, προσέξτε να μην το πειράξετε, ούτε να προκαλέσετε την αράχνη.