Η ανάρτηση που ακολουθεί έχει σχέση με το post: ‘Present Continuous / Ενεστώς Διαρκείας’ και με την αναφορά που έκανα σχετικά με τον αριθμό των χρόνων στην Αγγλική γλώσσα.
Επανέρχομαι για να εξηγήσω μερικά πράγματα σχετικά με τον αριθμό των χρόνων στην Αγγλική γλώσσα καθώς αρκετοί αναγνώστες έστειλαν email δηλώνοντας ότι υπάρχουν περισσότεροι χρόνοι από 12.
Αντίθετα, άλλοι ισχυρίζονται ότι υπάρχουν μόνο 2 χρόνοι.
Θα εξηγήσω εδώ, όσο πιο απλά μπορώ. γιατί υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις ως προς τον αριθμό των χρόνων και πόσο εύκολα μπερδευόμαστε!
Τυπικά και αυστηρά υπάρχουν δύο (2) χρόνοι στην Αγγλική. Ο Past και ο Present.
- I play/you play/he plays/she plays/it plays/we play/you play/ they play (PRESENT TENSE).
- I played/you played/he played/she played/it played/we played/you played/they played (PAST TENSE)
Γιατί έγραψα δώδεκα (12) εγώ λοιπόν; Επειδή ο ‘δικός’ μας χρόνος , των καθηγητών και των μαθητών (που είμαστε και η πλειοψηφία), είναι σχετικός με αυτά που αντιλαμβανόμαστε να συμβαίνουν γύρω μας, ΠΑΝΤΑ με βάση τη διαίρεση του χρόνου που μαθαίνουμε στο σπίτι και στο σχολείο, δηλαδή:
- Past: Χτες πήγα στον κινηματογράφο. Yesterday I went to the cinema.
- Now: Τώρα χορεύω και περνώ ωραία. I am dancing now and I am having a good time.
- Future: Αύριο θα αγοράσω καινούργιο κινητό τηλέφωνο. Tomorrow I will buy a new cell phone.
Αν ρωτήσετε έναν Άγγλο (μέσης εκπαίδευσης) στο δρόμο ‘πόσους χρόνους έχει η Αγγλική γλώσσα’ θα σας πει χωρίς δισταγμό..τρεις (3)! Γιατί; Επειδή γνωρίζει ό,τι γνωρίζουμε κι εμείς …ότι σχεδόν τα πάντα συμβαίνουν στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον(ψυχολογικά έτσι νιώθουμε)!
Μας βοηθάει αυτό; Μάλλον όχι! Και δε μας βοηθάει πάρα πολύ επειδή δε γνωρίζουμε τι να κάνουμε με το playing, με το has played, με το have been playing, με το willplay, με το might play, με το could play κτλ.!
Με ‘αλλα λόγια χρειαζόμαστε την ‘τακτοποίηση’ των χρόνων που σας εξήγησα πιο πάνω για να κινούμαστε με άνεση στις τρεις διαστάσεις του χρόνου που αντιλαμβανόμαστε από μικρή ηλικία.
Σημείωση:
Υπάρχει, βέβαια, ένας ακόμα ‘χρόνος’, ο ‘μαθηματικός!’ Εμάς όμως, μαθητές και δασκάλους, δε μας ενδιαφέρει αυτός ο ‘χρόνος’ επειδή έχει σχέση με αφηρημένες ‘ έννοιες όπως, ‘’τι είναι χρόνος’’, ”τι είναι το τώρα”, ”τι είναι μέλλον”, ”πόσο γρήγορο είναι το παρόν” κτλ.! Αν ακολουθήσουμε αυτές τις σκέψεις το αποτέλεσμα θα είναι να ‘χαθούμε’ στις διαστάσεις του χρόνου, όποιες κι αν είναι αυτές (για τους μαθηματικούς).
Ξαναγυρίζω στους ‘δικούς’ μας χρόνους, τους δώδεκα (12).
Σύμφωνα, λοιπόν, με τη διαίρεση του χρόνου που γνωρίζουμε από μικρά παιδιά ‘’τακτοποιούμε’’ στο μυαλό μας τους χρόνους της Αγγλικής, και με την υποστήριξη βοηθητικών ρημάτων όπως may/can/might κτλ. ή τύπους μετοχών όπως playingσχηματίζουμε περιφραστικές κατασκευές όπως might have been playing και σιγά σιγά φτάνουμε στο σημείο να καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει με τους χρόνους στην Αγγλική ‘διαβάζοντας’ τον παρακάτω πίνακα:
- Simple Present Tense
- Present Perfect Tense
- Present Continuous Tense
- Present Perfect Continuous Tense
- Simple Past Tense
- Past Perfect Tense
- Past Continuous Tense
- Past Perfect Continuous Tense
- Simple Future Tense
- Future Perfect Tense
- Future Continuous Tense
- Future Perfect Continuous Tense